Turcomoney'de yayınlanan makalelerim
Ali COŞKUN
57. ve 58. Hükümetler Mart 2019
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ankara
YEREL SEÇİMLER VE 2019
2018 yılını % 2,6 büyüme, %20,30 enflasyon, % 11 işsizlik değerleriyle geride bıraktık.. Piyasalardaki durgunluk, tüm sektörlerde talep azalması, maliyet artışı, ekonominin itici gücü olan sanayi kapasite kullanımında ( % 66,5) gerileme piyasanın sürükleyici gücü konut satışlarında ( % 20 ) otomotivde ise ( % 59 ) düşüş devam etmekte.
OVP Orta Vade Programı yerine getirilen YEP Yeni Ekonomik Program hedeflerine ulaşabilmek için birçok olumlu önlemler alınarak kriz önlenmeye çalışıldı. Ancak döviz kurlarındaki belirsizlik, enflasyonla tetiklenen hayat pahalılığı ve seçim yarışında dile getirilen bazı endişelerle 2019’a girdik. İlk çeyreğini seçim meydanlarında geride bırakırken beklentiler, hevesler, umutlar nisan ayına kaldı.
Yıllardır seçimlerin havası değişmiyor, seçimler adeta kamplaşmaya dönüşüyor meydanlar karşılıklı suçlamalarla, iftiralarla, rencide edici konuşmalarla doldu taştı. Toplumun huzuru bozuldu. Oysaki toplumun birlik ve beraberliğe, istikrara; ekonominin ise sürdürülebilir hızla büyümeye ihtiyacı var.
Geriye dönüp baktığımızda muhtelif zamanlarda siyasi istikrarın bozulduğu dönemlerde, kesimler arası sosyal barışın da bozulduğunu ve o ortamlarda sürdürülebilir katma değerli ekonomik büyümenin yani ekonomide istikrarlı büyümenin sağlanamadığı görülür. Bu nedenle her şeyden önce ülkemizde siyasi istikrara ve huzura ihtiyacımız vardır .
Bu günlerde 31 Mart mahalli seçimlerinde özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve benzeri büyük şehirlerle, Türkiye genelinde çıkacak seçim sonuçlarının siyasi dengeleri bozacağı tartışmaları başladı. TV ekranlarında, Yazılı Basında özel sohbetlerde bilen bilmeyen ahkâm kesiyor ve bir kargaşadır sürüp gidiyor…
Şunu öncelikle belirtelim ki ekonominiz iyi yönetilir ve önlemler zamanında alınırsa ülke kaynaklarımız bütün sorunlarımızı çözebilecek durumdadır. Kimse ortalığı gereksiz yere bulandırmaya kalkmasın. Bütün sıkıntılara rağmen ülkemizin geleceğini endişeye sevk edecek bir durum olamaz.
Nihayet bir nisan sabahı yeni yerel yöneticiler belirlenecek ve her şey hedeflenen programlar çerçevesinde yoluna devam edecektir. Yeter ki fayda getirmeyen, ortalığı geren kısır siyasi çekişmeler bir tarafa bırakılabilsin.
Aslında seçimlerin oluşturduğu belirsizlikleri dikkate alacak olursak unutmayalım ki eğer erken bir seçim olmazsa kısmetse dört yıl seçimsiz bir döneme giriyoruz. Piyasalarda güvenin sağlanmasıyla yeni bir yol haritası çizilerek Hazine Maliye Bakanı’nın açıkladığı “Ekonomide Dengeleme, Disiplin ve Değişim” hedefli çalışmayı gerçekleştirebilecek gerçekleri yansıtan radikal önlemleri cesaretle uygulamamız halinde dar boğazları aşabileceğiz.
The Economist Dergisinin 2019 yılı araştırma ve yorumlarına göre 2019 yılı beklentileri gerek Dünya’da gerekse Türkiye için olumlu görülmüyor. Ülkemiz için öngörülen büyüme % 1.
Başta müttefikimiz olan ABD, AB ve yurt dışı finans çevreleri yurt içi gelişmelerimizi dış politikamızı yakından izlemekte zaman zaman haksız davranışlarıyla ülkemizi zor durumlarla karşı karşıya bırakmaktadırlar. Özellikle terör gruplarına verilen tavizler, destekler, Irak ve Suriye’deki olumsuz gelişmeler, NATO kapsamında sürdürülen Silah Dış Alım politikamız ağırlıklı olarak döviz kurları, enerji fiyatları gibi ekonomimizi doğrudan etkileyecek unsurlar üzerinde oluşturulan tartışmalarla devamlı gündemde tutularak ihtiyacımız olan güven ortamı geciktiriliyor.
Para politikalarının öne çıktığı ekonomimizin faiz – döviz – borsa üçgeninde çırpınmaya yönlendirilmeye çalışıldığı bu günlerde çok dikkatli politikalar gütmek, piyasalardaki durgunluk, finansal zorluklar, maliyet artışları endişe verici boyutlara tırmanmadan güveni sağlayacak tedbirleri geciktirmeden almak durumundayız.
İlk akla gelen husus önceki makalemizde de belirttiğimiz gibi (*) özel sektör öncülüğünde “yatırım – üretim – ihracat” seferberliğinin devamı için tüm bürokratik engellerin kaldırılmasının yanı sıra uygulanacak “parasal politikaların disiplinli mali politikalarla desteklenip, ciddi boyutta üretim politikaları ile bütünleştirilmesini ” sağlamak olmalıdır.
Kötümser, karamsar olmayalım, el ele gönül gönüle gayret ederek, toplumda kamplaşmalardan, israftan uzak katma değerli, sürdürülebilir kalkınma günlerimize kavuşmak beklenti hedefimizle nice yıllara…
(*) Aralık 2018 Turcomoney
HELAL GIDA SERTİFİKASI
(ÜRÜN SERTİFİKASINDA İRTİCA KORKUSU...!)
Küreselleşme süreci ile daha da gelişen ticari ilişkiler, başta gıda güvenliği olmak üzere değişik din ve
kültürlerin oluşturduğu davranışların belirlediği tüketim alışkanlıklarının disipline edilemesi sorun haline
gelmiş durumda idi.
Bir taraftan müslüman coğrafyasında halal ürün temini zorlukları ve huzursuzluğu giderek yükselirken
diğer taraftan gıda, giyim ve hizmet sektöründe İslam ülkeleri arasında büyük şansı olan ülkemiz hızla
büyüyen yıllık 200 milyar $ seviyesinde seyreden “Helal Pazar” piyasalarından uzak kalmaktaydı.
Ne yazık ki bu alanda da bazı güç odaklarının laiklik istismarı ve irtica korkutması ile konunun gelişmesi
baskı altında tutuluyordu nitekim bir çok engelle karşılaştık. Hatta bir çok bürokratik üst makam yetkilileri
helal sertifikası çalışmalarımızın bir çok sıkıntı doğuracağını, belirterek bu işlere bulaşmama
telkinlerinde bulundular.
Müsteşarımız Adem Şahin gözetiminde TSE Başkanı Kenan Malatyalı'ya işi dallandırıp ballandırmadan
çalışma yapmaları talimatını verdim.
Dünya ticaretinde İslam Ülkelerine yapılan ürün ihracatına Helal Gıda Standartlarına uygunluk aranması
sonucu Dış İşleri Bakanlığımızın 27 Mayıs 2005 tarihli yazıları ekinde TSE'ye gönderilen İslam
Konferans Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu imzalı nota ile Malezya Devletinin Helal Gıda
ile ilgili Uluslararası standart belirlenmesi teklifinin yapılmış olması bizim biraz daha rahat çalışmamıza
imkan sağladı.
Diğer taraftan 22 – 25 Kasım 2005 tarihinde İstanbul'da düzenlenen İKT Ekonomik İşbirliği Daimi
Komitesi (ISEDAK) toplantısında Malezya'nın teklifi Dışişleri Bakanlar Konferansı ile İslam Kültürel ve
Sosyal İşler Komisyonunda görüşülmesi ön görülmüştür.
Bu gecikmeler karşısında bir çok İslam ülkesinde Helal sertifikası ya Malezya tarafından Akredite edlmiş
bazı özel kuruluşlar tarafından örneğin ülkemizde GİMDES Derneği ve Bağlı Helal Ürünleri Araştırma
Enstitüsü tarafından verilen (Helal Food) ya da yahudi grupların çok önemle uyguladıkları “Kosher
Products” sertifikası taşıyan ürünleri tercih ediliyordu.
Sonuçta TSE'nin Uluslar arası The Codex Alimetarius Komisyonunda “İslamı kurallara göre izin verilen
gıda” kapsamında bir standart taslağı hazırlanmasına karar verdik.
Kasım 2007 yılında İstanbul'da yapılan 23. İSEDAK toplantısında benimsenmiş TSE'nin ev sahipliğinde
2008 yılı Nisan ayında 25 islam ülkesinin katılımı ile İslam İşbirliği Teşkilatı Standart hazırlama uzmanlar
grubu çalışmaları sonucu nihayet2011 yılında standartlar kabul edilmiş, böylece ülkemizde yaşanan
baskıcı bir laiklik tabusu daha yıkılmış oldu.
TSE Helal Gıda belgeledirmesi (TS OIC / SM IIC 1) helal hizmet belgesi (ts 13571) standartlarına helal
kozmetik ürünler tse k 202 belgelendirme kriterlerine göre Diyanet İşleri Başkanlığı gözetiminde
yapılmaktadır.
15 – 17 Aralık 2016 yılında Cumhurbaşkanımız himayelerinde İstanbul'da düzenlenen “World Halal
Summit” Dünya Helal Zirvesi; müslüman tüketicinin helal konusunda bilinçlendirilmesine ve bu konuda
köklü olumlu gelişmelere yol açmış bulunuyor.
TURCOMONEY ARALIK 2018 GÜNÜMÜZ VE GELECEĞİMİZ
GÜNÜMÜZ VE GELECEĞİMİZ . . !
2018 yılında oldukça hareketli günler yaşadık. Bugünkü yazımda ekonomimizi yakından ilgilendiren üç konuyu paylaşmak istiyorum...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------